Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rikard Närlunds verk i närbild

/

Rikard Närlund, Söderhamn, dog 96 år gammal år 2000. Nu i påskhelgen ordnar hans barn, Eva Marklund och Ove Närlund, en utställning i Ljusne med en del av hans stora kvarvarande produktion.

Annons

Väggarna i Konst- och hantverkshörnan i Ljusne fylls med mängder av målningar och teckningar. I fönstret och på bord finns även en mängd snidade ansikten och masker i trä. Tavlorna har skira naturmotiv, gärna med vatten, fina äldre stads- och naturmiljöer från Söderhamnsområdet, massor av porträtt, både målade och tecknade - och i ett separat rum Rikard Närlunds sena produktion av mer abstrakta färgstarka målningar inspirerade av kubism och konkretism. För några år sedan sammanställde Ove Närlund Sågverksliv, med faders bilder. Dessa arbetsmiljöbilder finns inte med denna gång.

Rikard Närlund var en känd profil i Söderhamn. Han föddes i Sandarne och växte upp i Källskär. Under många år arbetade han som lärare i Östansjö och Östanbo. Men det var det konstnärliga arbetet som låg honom närmast. Han tog olika korrespondenskurser i teckning och målning och växlade uttryckssätt.

– Jag minns hur pappa jämt satt framför tv-n med ett skissblock och en penna. När han såg någon intressant person eller annat så skissade han snabbt av det. Han var väldigt duktig att teckna, säger Eva Marklund, som åkt upp från Falun för att plocka fram faderns verk från förrådet.

Tillsammans med brodern Ove och hans fru Rut, som bor i Landskrona, hänger hon upp tavlor så tätt det går. Utställningen i Ljusne kommer att vara öppen under påskdagarna till och med annandagen.

Annons
Annons