Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regionens förbluffande sinne för förlustaffärer

Annons
Att vi saknar flygplats hindrar inte regionen från att investera i ambulansflygplan. Bild: Pilatus Aircraft Ltd

Knappt hinner man skriva klart en text om att regionen slängt 91 miljoner kronor i papperskorgen förrän det står klart att man nu ska ge sig in ambulansflygbranschen .

Vi har det senaste året varit så upptagna av att diskutera vinster i välfärden (grattis Vänsterpartiet, ni har lyckats flytta fokus) att ingen brytt sig om förluster i den offentliga välfärden.

Det gränsar till hyckleri eftersom det trots att allt är skattebetalarna som till slut står där med långnäsa; om region Gävleborg envisas med att göra dåliga affärer för de skattemiljarder de är satta att förvalta så drabbar det alltid i slutänden invånarna.

Läs också: Regionen ett paradis för skatteslösare

I lördags kunde vi berätta om Framtidsbygget, det vill säga ombyggnaden av länets båda sjukhus som havererat redan på utredningsstadiet. Regionen slänger alltså konsultutredningar till ett värde av 91 miljoner kronor i papperskorgen. Med den lite diffusa motiveringen att förutsättningarna förändrats under arbetets gång.

Vi minns alla regionens impulsiva investering i vindkraftssnurror i Torsås kommun (?). Varningsklockorna ringde, regionen skulle inte förses med hälften av sitt elbehov, grannar protesterade och själva företaget var väl inte det mest seriösa. Dessutom stod snurrorna still stor del av tiden.

Läs gärna: Backa ur vindkraftsfiaskot!

Region Gävleborg har dessutom hamnat i beroendeställning till ett antal bemanningsföretag, i brist på allt från läkare till sjuksköterskor och ambulansvårdpersonal. Försvaret brukar lyda att det gäller alla landsting, men något styr man väl ändå över arbetsmiljö, lönesättning - personalpolitik helt enkelt?

Läs ledaren: Ge sjukvårdsbyråkrater ett 12-stegsprogram

Och så kommer nu det här med ambulansflyg. Kommunförbundet svenskt ambulansflyg, där region Gävleborg ingår, ska köpa in sex schweiziska flygplan för 600 miljoner kronor. Regionen "lånar" ut 17,4 miljoner kronor som något slags solidaritetshandling. Flygplanen kommer nämligen inte att kunna landa i vårt län då vi saknar flygplats. Det saknar betydelse enligt regionledningen. För övrigt har vi få flygtransporter.

Region Gävleborg ställer helt enkelt upp. Vården blir mer jämlik så.

Eller hur?

Fler ledare: Regionens miljonrullning skadar vår vilja att betala skatt

Annons

Mer läsning

Annons