Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad är invandrare?

Det talas och skrivs om "invandrare". Vad menar vi med ordet/begreppet invandrare?

Annons

Det är någon som kommer från ett annat land till Sverige. Invandrare kommer också från Skandinavien och det finns i Ljusdal flera personer från Finland, Norge och Danmark, som arbetar inom våra tjänsteföretag. De hör per definition till arbetskraftsinvandringen. Vi reser till andra länder (till exempel Tyskland, England, Brasilien, Thailand) och kan under en sådan resa möta "kärleken", då kommer man till Sverige som anhöriginvandrare.

Vid våra högskolor finns studenter från olika länder och de får uppehållstillstånd under studietiden. Turister och andra besökare kan stanna i Sverige under en tidsbegränsad period. De barn som adopteras från ett annat land finns också inom statistiken för invandringen till Sverige.

Sedan kan man komma som flykting. Det kommer ett antal flyktingar varje år, som redan har uppehållstillstånd vid ankomsten (kvotflyktingar).

Asylsökande tar sig till Sverige och söker politisk asyl vid gränsen. De måste sedan vänta på svar på sin ansökan under tiden bor de flesta inom Migrationsverkets försorg.

Det känns viktigt att klargöra det här, så att vi vet vad vi menar, när vi talar om invandrare. Min son föddes i Dakar, Senegal, när jag bodde och arbetade där. Han har en pappa från det landet, men tillhör inte invandrarstatistiken eftersom ett barn född av en svensk kvinna är svensk.

Människor är människor var man än kommer ifrån.

Annasara Svanteson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons
Annons
Annons