Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa blodbadet i Syrien!

I dag den 15 mars är det ett år sedan de folkliga demonstrationerna för demokrati och mänskliga rättigheter startade i Syrien. Sedan dess har enligt FN minst 7 500 människor dödats. Siffran är sannolikt ännu högre. 100 000 människor har drivits på flykt. De humanitära behoven är stora.

Annons

Världens länder har beslutat att förebygga och i sista hand ingripa när staters ledare utövar våld mot sin egen befolkning. Principen kallas skyldighet att skydda. Tyvärr står ibland politiska, ekonomiska och militära egenintressen i vägen, vilket nu drabbar Syriens invånare. Ryssland och Kina har flera gånger hindrat FN:s säkerhetsråd från att införa sanktioner och vapenembargo mot Assad-regimen.

Såväl FN:s generalförsamling som generalsekreterare Ban Ki-moon och FN:s råd för mänskliga rättigheter har krävt ett stopp för våldet och skydd för civila. Kofi Annan har fått det viktiga uppdraget som FN:s och Arabförbundets sändebud till Syrien.

I dag stödjer vi FN:s initiativ för att stoppa våldet och upprätta en humanitär korridor. Vi kräver också att Sveriges regering tillsammans med övriga EU-länder sätter större press på Ryssland och Kina att ändra sin politik och därmed göra det möjligt att stoppa blodbadet i Syrien.

Nils Malmberg, ordförande i Ovanåkers FN-förening

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons
Annons
Annons