På helahalsingland.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Ljusets svåra kamp mot mörkret

+
Läs senare
/

Det pågår en ständig kamp mot mörkret i den nyskrivna musikalen I ljus och mörker som just haft urpremiär i Iggesunds jernverk.

Det är en verkligt stor bedrift att samla ihop 350 unga och vuxna till en scenföreställning som består av såväl filmade avsnitt, sång, dialog och dans. Det borde inte fungera – även om inte alla är med samtidigt.

Men i den nyskrivna musikalen I ljus och mörker, som hade urpremiär i Iggesund på torsdagskvällen, vimlar, sjunger och dansar en mängd människor med övertygande scennärvaro och tydlig koreografi. Det imponerar stort.

Imponerande är också sättet att använda filmade avsnitt från landsbygdsliv på hälsingegårdar i bakgrunden, som till synes sömlöst övergår i spelscener i nutid och så tillbaka till filmen igen.

I ljus och mörker är skriven av Jon Anderzon och kan sägas handla om en ung kvinnas kamp mot vardagens ondska. Och budskapet, att kärleken är en positiv kraft som hjälper oss att bekämpa mörkret i oss och att välja den ljusa vägen, upprepas i sång och tal om och om igen.

Trots detta, och den tydliga kopplingen mellan 1600-talets häxprocesser och nutidens motsvarighet i ryktesspridning, hot och falska vittnesmål via Facebook och andra sociala medier, är det svårt att få ihop historien. Det är som om musikalen vill greppa allt på en gång.

Skådespeleriet, liksom sången till mestadels inspelad musik, är genomgående av hög klass. Linnea Didrick spelar den tonåriga Anna, som, trots att hennes föräldrar mördades när hon var liten, fått mycket kärlek under sin uppväxt. Hon är den goda, vitklädda kraften med vacker sångröst därtill. Mikaela Sköld gör en fin tolkning av Malin, den kaxiga, men ändå vilsna och olyckliga tjejen som sätter i gång ondskan när hennes kärlek till Anna inte blir besvarad. Hon får med sig sitt tjejgäng i hämnden. Grupptryck och sammanhållning i förening med osäkerhet är en kraft som ofta blir destruktiv.

Temat är klassiskt. Anakin Skywalkers väg från ljus till mörker i Starwars är en populärkulturell referens liksom Harry Potter, klassiska sagor som Snövit eller Astrid Lindgrens berättelse om Bröderna Lejonhjärta. Det är ingen slump att alla ungar hellre vill klä ut sig till Darth Vader eller djävulen hellre än Luke Skywalker.

Därför är det kanske olyckligt att det är Nina Söderquists lustfyllda tolkning av Cecilia, den rena ondskans gestalt, som ger föreställningen dess energi. Hon är suverän. Cecilia frossar verkligen i mörkrets alla uttryck, inklusive tortyr och dödsstraff. Jon Anderzon själv spelar och sjunger den tvivlande medlöparen Erik, som slutligen tvingas ta ställning.

Blandningen av allmogekläder och lättklädda tonårstjejer, olyckliga familjeförhållanden och häxbränning blir både övertydlig och obegriplig på samma gång. Vem är det egentligen som hamnar i ondskans klor och varför? Blandningen med historiska referenser och samtid förvirrar tyvärr mer än förklarar ljuset och mörkret. En mer koncentrerad och renodlad handling hade gjort denna kamp om svåra val i livet tydligare.

 • PÅ SCEN

  I ljus och mörker

  Projektledning, manus och regi: Jon Anderzon

  Produktion: Studieförbundet Vuxenskolan, Gävleborg

  Musik: Marco Ciscar, Benny Andersson, Thore Skogman, Pugh Rogefeldt, Mahima Lindroth med flera

  Koreograf: Melinda Ingmarsson

  Filmproducent: Peter Rox Ericsson

  Medverkande: Linnea Didrick, Nina Söderquist, Joakim Nätterqvist, Jon Anderzon, Mikaela Sköld, Bernt Öhlén med flera barn, ungdomar och vuxna som kör, dansare och skådespelare

  Scen: Iggesunds jernverk. Föreställningen spelas i lokalerna till den 19/10, därefter flyttas uppsättningen till Lokstallarna i Bollnäs 25/10–2/11 och till Stora gasklockan, Gävle 8/11–16/11.

  Bästa tipset: Ta med filt och varma kläder, inklusive mössa och vantar, det är kallt så här års i Iggesunds jernverk.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons