Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karta guidar dig till lokal mat

/
  • En karta över lokala, små livsmedelsproducenter, restauranger och caféer har tagits fram och tryckts upp i 40 000 exemplar. Kartan ska bidra till besöksnäringen och vara en inspiration till branschen.
  • Carola Onelius, Lena Åkerlind och Carolas son Tor Onelius, visar upp den nya kartan.

Lokala livsmedelsproducenter och -förädlare har problem att hitta ut till kunderna, och konsumenterna har svårt att hitta företagen.
En ny kartläggning kan åtgärda det problemet.

Annons

För att inspirera företagarna, och för att hjälpa intresserade, har Lena Åkerlinds från Trönö lett ett projekt som mynnat ut i att en karta, med 119 företagare, från länet tryckts upp. Det rör sig om producenter, restauranger och caféer som alla har gemensamt att de arbetar inom småskalig livsmedelsproduktion eller förädling.

- Det är sånt stort intresse för mat med identitet, inte bara lokalt. Utan även rättvisemärkt eller ekologiskt, säger Lena Åkerlind.

Ett krav var att det ska vara hantverksmässigt producerat, alltså inte allt för mycket industritillverkning. Guldrutans kafferosteri var på gränsen, eftersom kaffet inte är lokalt. Bull-Olles i Bollnäs kom inte med, för att de är för stora och har för mycket maskinell tillverkning.

Kartan har tryckts upp i 40 000 exemplar som kommer att finnas dels hos de 119 företagen, dels turistbyråer.

Annons
Annons