Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Järvinen fick feeling igen

/
  • Skivaktuella Anna Järvinen hoppas på en längre turné framöver.

Debuten "Jag fick feeling" gjorde kritikerna saliga. Ändå kände Anna Järvinen ingen prestationsångest inför uppföljaren.
- Någon tyckte att den nya skivan borde heta "Jag fick hybris", säger sångerskan.

Annons

"Man var bland molnen" står det på omslaget till Anna Järvinens nya album. Passande titel, med tanke på att 2007 års "Jag fick feeling" höjdes till skyarna av unisona recensenter, vann priser och kallades för en modern klassiker.
Inte lätt att följa upp en sån debut, kunde man tro.
- Men egentligen lät jag bara "feelingen" fortgå. Det var en enkel, lekfull inspelning, vi hade så kul. Det var bara Gustaf som hade lite ångest i början. Han hade ju aldrig producerat en skiva tidigare, säger Anna Järvinen.

Gustav Ejstes och hans band Dungen kompade Anna Järvinen redan på första albumet, som producerades av Mattias Glavå (Håkan Hellström med flera). Och den här gången tog Ejstes över rodret i studion.
- Både han och Mattias är fantastiska, så lyhörda och intuitiva. Det krävs att man är det, eftersom jag själv inte alltid finner orden för det jag vill skapa.
Hon fascineras själv över hur väl samarbetet med Gustav Ejstes fungerar, i det fria mötet mellan hennes skira popröst och Dungens progressiva utsvävningar.
- Det finns ingen logisk förklaring. Vi kommer från så olika håll musikaliskt. Gustav är teknisk, teoretiskt bildad. I motsats till mig är han också verbalt tydlig, när det gäller idéerna. Jag är mer "feeling"-bruden.

Merparten av låtarna skrevs försommaren 2008, vårfriska känslostormar viner genom texterna. Här finns sånger om förälskelse och sex, neuroser, frustration och hjärtesorg.
- Det är inte lika mycket naturlyrik som tidigare, mer asfalt och gator. Men mest det gamla vanliga, de stora och jobbiga grejerna... Precis som det där spelet på Grönan, med gubbar som dyker upp överallt och så försöker man banka ned dem - men så ploppar de upp igen, säger hon och skrattar.
Många har hyllat hennes lyriska ådra men Anna Järvinen skriver ingen poesi vid sidan av låttexterna.
- Det är i musiken som orden ska finnas. De ska sjungas och svänga, klangerna ska vara som toner.

"Lyckas inte lyckas", sjunger hon i ett av skivans nyckelspår.
- Jag pendlar starkt mellan hybris och självförakt. Man blir aldrig klar, aldrig helt nöjd, men det gör inget. Det är det som allt handlar om, säger Anna Järvinen.
Alltmedan "Sosial kompetens" - den stavas så - är en uppgörelse med människor som anmärker på hennes sätt att vara.
- Mmm... Jag är blyg, du vet. Och blir ofta påmind om just det. Men jag kommer aldrig att bli "professionell" i det sociala. Jag vill bara vara... hel, säger Anna Järvinen, ler och blickar ned mot cafébordet. 

Nils Johansson/TT Spektra 

Annons
Annons