Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon syr kläder att bli glad av

/
  • Terrassen på baksidan av familjens hus fungerar som ett extra rum hela sommaren. Här trivs Susanne bra med att sitta och sy på nästa projekt.
  • Färgglatt och vackert ska det vara om Susanne Vanberg får välja. Självklart har hon sytt också den här klänningen själv.
  • Terrassen på baksidan av familjens hus fungerar som ett extra rum hela sommaren. Här trivs Susanne bra med att sitta och sy på nästa projekt.
  • Massor av kläder i olika skepnader – men mest klänningar och kjolar – ligger nu ute till försäljning i Susannes webbutik. För varje plagg hon säljer får hon nämligen tillåtelse (av sig själv) att sy något nytt.

Hon går i klänningar sydda av gamla draperier, älskar färgstarkt mode från utlandet och drömmer om ett Edsbyn där fler vågar klä sig som individualister.
Men nu är det en ut, en in, som gäller i Susanne Vanbergs egna garderober.

Annons

Det finns nog få Edsbybor som aldrig lagt märke till Susanne Vanberg. Hon gillar färgsprakande kläder, gärna i ovanliga kombinationer. Att sticka ut från mängden och synas är inget hon har något emot – snarare tvärtom.

– När man åker utomlands tycker jag att folk är så färgstarka och det är så vackert! Man ser personerna på ett annat vis, tycker jag.

Klädintresset har hon haft så länge hon kan minnas och redan i unga tonåren började hon sy sina egna kläder – både för att få kläder som ingen annan hade och för att hon gillade utmaningen att förvandla saker från en sak till något helt annat.

– Hittade jag ett påslakan som jag tyckte mönstret på så sydde jag av det. Jag har alltid varit förtjust i gamla tyger och älskar att hitta gamla draperier och tyger efter farmor.

Men ett tag började alla kläderna, hur mycket hon än älskade att sy dem, bli ett problem:

– Jag kunde nästan känna mig äcklad, hur mycket kläder har jag egentligen, liksom.

Tills hon kom på den ultimata lösningen. I stället för att allting hänger i garderoben och ger henne dåligt samvete har hon börjat sälja plaggen vidare till någon som vill använda dem.

– Nu är det ett plagg in, ett ut. Om jag kan få något sålt slipper jag ha dåligt samvete när jag syr något nytt!

Så i våras startade hon en webbutik, Retro Design. Där lägger hon ut kläderna till försäljning.

– Det är väldigt mycket feminint, det kommer nog aldrig att finnas byxor där. Och jag gör aldrig något svart, det är klara glada färger. Jag blir glad av att se det och det är det jag vill göra, sådant man blir glad av.

Annons
Annons
Annons