Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eldskulpturer i Svaben

/
  • Elden är ett element som både ger värme och liv, men även kan förstöra och förgöra.
  • Deltagarna gjorde tre eldskulpturer. De jobbade med björk, halm och rivna lakan.
  • En tanke är att eldskulpturer ska tändas när utställningarna avslutas i augusti.
  • Här är gänget som samlades i Svabensverk i helgen.
  • Eva Janstad, Marga Boustedt och Maria Bergström ingår i projektledningsgruppen. De har också åkt runt till byarna och träffat bygdeföreningar och byalag där.
  • Pilflätning användes redan i somras. Marga Boustedt flätade denna ståtliga älg som visades ute på Kolhusudden. I vår blir det workshop i bland annat pilflätning.

Här brinner konstverket!

Annons

Tre enkla eldskulpturer flammade avslutningsvis, när Land Art - Konst i byn samlades i Svabensverk häromdagen. Sammanlagt deltog 20 personer från åtta byar/bruk vid denna träff i och vid bygdegården

– Dagen gick jättebra. Vi gick bland igenom projektets planering, tidsplan, ekonomi och marknadsföring och ägnade oss också åt praktiskt arbete i form av eldskulpturerna, säger projektets konstnärliga ledare Marga Boustedt.

Den 15 juni räknar man med att utställningarna på de olika orterna ska öppna. Innan dess kommer mycket arbete att ske. Utställningstiden varar sedan till den sista augusti.

Det kommer även att ordnas workshops under våren.

Man kommer att få lära sig mer om att göra eldskulpturer, smide, instrument, pilflätning och rakubränning. Rakubränning är en japansk form av keramikbränning.

Förutom Svabensverk är Mo, Kolsvedja, Korså, Kallmora, Gammelstilla, Björbo och Björnhyttan med i projektet och på alla dessa platser ska man kunna titta på konst och installationer utomhus i sommar.

– Min förhoppning är att vi ska få många besökare. I Svabensverk hade vi uppåt 1 000 personer som besökte Kolhusudden i somras. Jag hoppas de nya utställningarna ska sätta byarna på kartan, säger Marga Boustedt.

Det ska tryckas upp en broschyr med en karta, så man kan åka runt till de olika utställningsplatserna. En annan hjälp för besökarna är en hemsida med bland annat uppgifter om varje konstnär.

– Viktigt att framhålla är att vi jobbar med hela byar, inte bara med enskilda konstnärer. Ett krav från projektets sida är att deltagandet är förankrat i respektive by, säger Maria Bergström.

Mer läsning

Annons