Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Psykedeliskt med glimten i ögat

/

Nystartade Bängmans Skalpell vill få publiken att känna musiken:

– Om någon blir yr i bollen är det alltid ett plus, säger Johan Ek.

Annons

De beskriver sin musik som "en monotont malande minimalistisk psykedelisk progressiv rock med influenser från dragspelsmusik och hälsingsk spelmanstradition". Förutom trummor, bas, elgitarr, slagverk, fiol och dragspel tar den nybildade sextetten Bängmans Skalpell hjälp av effektpedaler, såg och tvärflöjt för att skapa soundet.

– Vi har haft tankar på att spela sån här musik länge. Låtarna är ganska långa och det finns många solon och långa partier. Det blir liksom inget krig om vad som ska vara med i låtarna. Vi gör plats för det, säger Johan Ek.

Inspiration hämtar de från bland andra Kebnekajse, Träd, gräs och stenar, ja, hela progrocksvängen från 60- och 70-talen.

– Man skulle kunna säga att det låter lite som en blandning mellan Pink Floyd och svensk folkmusik. Fast de som lyssnar på Pink Floyd tycker säkert inte det. Syftet för oss är att få spela lite lugnare musik, det är skönt för omväxlings skull, säger Erik Ahlqvist Loiske.

– Och det är kul att jamma i låtarna också, det går inte i alla musikgenrer, säger Arvid Karlsson.

Bandet är nu aktuellt i musiktävlingen Livekarusellen där två deltävlingar återstår för dem, på fredag lirar de i Österfärnebo och i Gävle i mars.

– Anledningen till att vi anmälde oss var mest för att få en chans att visa upp oss. Sedan är väl frågan om det verkligen är vår målgrupp, men nu får vi scenvana i alla fall, säger Johan Ek.

Och det här med namnet då? Bängmans Skalpell kan ju få en och annan att höja på ögonbrynen.

– Vi skulle först ha hetat Brunpuppa, men det blev inte så, säger Johan Ek.

– Namnet är temporärt. Vi behövde heta något, och det kändes bra. Det är ett ganska fräckt statement och man skulle kunna se det som att vi vill göra motsatsen, och spela något annat än det som spelas varje helg, säger Erik Ahlqvist Loiske.

Vad säger medlemmarna i Engmans Kapell om ert namn då?

– Jag tror de förstår att det är en kul grej och tar det med ro, säger Johan Ek.

Annons
Annons
Annons