Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokala producenter vann guld i nordisk konkurrens: "Superroligt"

/
  • Lotta Persson som driver Lotta-boden knep ett guld och ett brons i årets upplaga av Svenska mästerskapen i mathantverk.
  • Marie Lodstedt som driver Föne ostkakeri knep guldet i kategorin bästa ostkaka.

Förra veckan avgjordes öppna Svenska mästerskapen i mathantverk i Östersund och det blev storslam för ortens producenter. Smaker från Lotta-boden och Föne ostkakeri prisades med sammanlagt två guld och ett brons.

Annons

I öppna svenska mästerskapen i mathantverk, som snarare skulle kunna benämnas som ett nordiskt mästerskap, tävlar representanter från Norge, Finland, Åland, Danmark och Sverige. De tävlande ställer upp i klasser som mejeri, bageri och bär- frukt- och grönsaksförädling.

Lotta Persson som driver Lotta-boden i Los knep guld med sin Hjortronsylt och brons med sin Hjortronmarmelad.

– Det var jäkligt roligt. Man blir lite mer pigg när man får svar på det man gör, säger Lotta Persson.

Läs mer: Yrkeshögskoleelever praktiserar på Lotta-boden

För Lotta är varken tävlandet eller vinnandet något nytt. Det var tolfte året i rad hon ställde upp i tävlingen och inget år har hon gått lottlös – tjugosex medaljer varav tio guld finns på meritlistan.

– Det här blev nog sista gången. Men det har jag sagt varje år nu, skrattar Lotta Persson.

Läs mer: Lotta blev årets kvinnoföretagare

Kommunens andra pristagare är Marie Lodstedt. Hon driver sedan 2011 Föne ostkakeri som hon då tog över efter svärmor. När tidningen når henne har hon knappt någon röst kvar.

– Jag jublade väl så högt att rösten flög iväg, skrattar Marie Lodstedt.

Hon prisades med ett guld i kategorin ostkaka.

– Det är superroligt, det var inte riktigt vad jag hade förväntat mig, säger hon.

Även Marie har deltagit i tävlingen en gång tidigare. År 2013 blev det ett silver för det egentillverkade messmöret . Marie berättar att hon inför årets tävling återigen hade satsat hårdast på messmöret, så guldet för ostkakan kom som en överraskning.

Hemligheten bakom den bästa ostkakan ligger enligt Marie i att hålla produktionen hantverksmässig och småskalig.

– Jag gör på hundra liter åt gången. Man arbetar bara med händerna och har ingen maskin, säger Marie Lodstedt.

Läs mer: Närproducerad kultur på Hedenborg

Annons
Annons
Annons