Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Fastighetsägarnas ansvar att sanda"

/
  • Ljusdal Renhållning vädjar till deras kunder att sanda kring kärlen för att underlätta sophämtningen.

Efter en halkolycka med hjärnskakning som följd fick en sopbilsförare på Ljusdal Renhållning spendera nyårsaftonen på sjukhuset. Nu vill verksamhetschefen Sven-Arne Persson att fastighetsägare tar sitt ansvar och sandar kring sopkärlen.

Annons

Halt och besvärligt väglag försvårar ofta för sophämtarna. Men under nyårsaftonen ledde det isiga underlaget till att en sopbilsförare på kommunägda Ljusdals Renhållning råkade ut för en halkolycka. Vid en soptömning i Järvsö hade föraren svårt att få stopp på fordonet som gled förbi ett sopkärl. För att kunna genomföra tömningen tvingades föraren kliva ur sopbilen – men då var olyckan framme. Föraren halkade på den osandade uppfarten, föll handlöst bakåt och slog i huvudet.

Föraren slog armbågen ur led och drabbades av en hjärnskakning. Nu väntar två veckors sjukskrivning. Sven-Arne Persson, verksamhetschef för Ljusdal Renhållning, vill nu att fastighetsägare tar större ansvar för personalens arbetsmiljö genom att sanda ordentligt och placera sopkärlen på lättillgängliga platser.

- Det är fastighetsägarnas ansvar att sanda. Jag tycker att det finns en dålig förståelse för arbetsmiljön. Många tänker att det inte borde vara några problem eftersom det går bra med personbil, men sopbilen är bakhjulsdriven och kan väga 20 ton. Det är en väldig skillnad. Det är svårt att köra på besvärligt väglag, även om vi har vinterdäck, säger han.

Läs mer i torsdagens Ljusdals-Posten.

Annons
Annons
Annons