Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Detta är en annons
Annons

Bildextra: De spolade tillbaka tiden

/

Los skola har under hela året arbetat tillsammans med Ljusdalsbygdens museum kring temat världsarv.
Som avslutning, eller höjdpunkt, förflyttades eleverna och lärarna tillbaka i tiden, till 1910 på Fågelsjö Gammelgård Bortom Åa.

På onsdagen blev det år 1910 i Fågelsjö. Samtliga elever och lärare på Los skola förflyttades bakåt i tiden.

Dagen blev den stora avslutningen, som en redovisning av det arbete eleverna gjort under året på temat världsarv.

– Vi fick ett frirumsstipendium av Ljusdals kommun och med det ville vi göra ett projekt som hade med världsarv att göra, berättar språkläraren Ann Westman.

Under året har eleverna bland annat besökt nickelgruvan i Los och Falu koppargruva, som är ett världsarv. Eleverna har också jobbat med att ta fram bakgrundsinformation om livet i Fågelsjö på 1910-talet, information som låg till grund för onsdagens tidsresa.

Samtliga elever var utklädda till personer som faktiskt levde och verkade i byn på den tiden.

För att dagen skulle bli så rolig, och verklighetstrogen som möjligt fanns det naturligtvis en bakgrundshistoria till temadagen.

– Vi håller på att hjälpa Mårten och Kristina som driver Gammelgården eftersom de har jobbat och skänkt virke till det nya nykterhetshuset, berättar Ulrika Wängman från Ljusdalsbygdens museum.

Museet brukar vanligtvis endast anordna liknande dagar för en skolklass åt gången, men denna gång var det alltså en hel skola som skulle arbeta á la 1910-tal.

– Men det går bra så länge de har någonting praktiskt att pyssla med, säger hon.

Och praktiska saker fick de definitivt prova på.

Eleverna högg ved, sågade timmer, hämtade vatten ur en brunn, eldade, gjorde kaffe från grunden och lagade fika och lunch till hela skolan.

Lunchen bestod av fläsk och motti – en rätt som finnarna kom till Fågelsjö med redan 1670.

– Den var förmodligen kokt på råg, berättar Britta Nilsson som växt upp i Fågelsjö – och på motti.

– Det var väldigt noga med mottin, mamma fick aldrig göra den, det skulle vara morfar, säger hon.

Men vad är då motti? Jo, det är mjöl, vatten och salt, som ångkokas ihop till ett slags mellanting mellan gröt och deg.

Tillsammans med messmörssås blir det en härlig rätt, enligt Britta Nilsson.

Kaffet var också det en helt annan historia än i dag.

Eleverna, både rostade och malde bönorna för egen maskin.

– Det är jobbigare än att göra vanligt kaffe, i nutid, säger eleven Annabel Lundgren, som ändå tyckte att det var roligt att resa tillbaka i tiden.

– Det är jättekul. Man brukar tänka på hur det var förr och nu får man uppleva det.

Hur var det då?

– Allt är lättare i dag, det var mer arbete förr, säger hon.

Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons