Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Detta är en annons
Annons

Andrea studerar björnen i idet

/
  • Andrea Friebe är en av de forskare som har lagt fram sin doktorsavhandling inom projektet. Nu är hon tekniskt ansvarig på fältstationen.

Den information som tas fram i Tackåsen används till en mängd olika forskningsområden av hundratals studenter och forskare från olika länder. Andrea Friebe från Tyskland är en av dem. Hon studerar björnens fysiologi i idet.

Läs också: Världens största björnforskningsprojekt finns i Ljusdals kommun

Till lilla Tackåsen vallfärdar studenter, forskare och myndighetsföreträdare från hela världen. Just nu använder sig bland annat ekologer, matematiker, genetiker, veterinärer, klimatforskare och läkare sig av de data man samlar in i Ljusdals kommun, och hittills har projektet resulterat i 19 doktorsavhandlingar.

Andrea Friebe har lagt fram sin avhandling om björnars fysiologi i idet det här året. Hon kommer från Frankfurt i Tyskland. Till Tackåsen kom hon som volontär 1998.

– Sedan blev de inte av med mig. Här lärde jag mig hur spännande björnar är och jag kunde inte låta bli att forska med dem.

Hennes examensarbete handlade om björnarnas fysiologi under vintern i idet. Efter det grundade hon ett turistföretag som visar besökare hur björnprojektet jobbar.

– Vi försöker inte att se björnar, men vi tittar på björnspår, besöker björniden och berättar hur ett forskningsprojekt jobbar.

Numera är Andrea ansvarig för mycket av fälttekniken i projektet. Hon ser till att gps-sändare och fysiologiska sensorer fungerar som de ska och ger den information man har tänkt sig samt tar hand om den omfattande databasen.

Något man exempelvis kan följa i projektet är björnhonornas dräktighet. Den är väldigt kort, bara omkring två månader. Det beror på att det är svårt för honan att producera den typ av näring som ungarna behöver inombords när hon inte äter. Det är därför bättre att föda en liten unge tidigt och gå över till mjölkproduktion

– Dräktighet och vintersömn passar egentligen inte ihop. De måste producera socker hela tiden de är dräktiga och det är dyrt. Men efter ungen är född då lever de från fett från mjölk.

Men man kan också se att dräktighetstiden varierar från björn till björn, ibland så mycket som 1,5 månad. Vissa honor föder i början av januari och vissa mitt i februari. Man kan också se skillnad på björnhonor i djurparker, där honor som är väldigt feta föder tidigt eftersom de har mer energi i kroppen och kan dia dem under längre tid i ide. I det vilda är det inte så vanligt.

– Där har vi sett mer tvärtom att de som är väldigt feta föder inte tidigare, men de går tidigare i ide. Jag tror att det är ett sätt att undvika störningar, inte bara från björnjakt utan också älgjakt.

Andrea håller till ömsom i Orsa och ömsom i Tackåsen. Om hon får bestämma så vill hon gärna stanna i Sverige.

– Det är fantastiskt att bo här, med naturen, rent vatten, alla färger och skogen. Jag trivs jättebra.

Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons