Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världsmusiker i Gävle symfoniorkester

/
  • Dvorák och Hummel, verk som hör till den klassiska världens allra mest älskade, står på programmet när Jaime Martín dirigerar Gävle Symfoniorkester med Victor Silverstone som trumpetsolist.
  • Dvorák och Hummel, verk som hör till den klassiska världens allra mest älskade, står på programmet när Jaime Martín dirigerar Gävle Symfoniorkester med Victor Silverstone som trumpetsolist.

I morgon fredag besöker Gävle Symfoniorkester återigen Hudiksvall för en konsert i Kulturhuset Glada Hudik. Kerstin Monk har träffat populäre chefsdirigenten Jame Martin och trumpetsolist Victor Silverstone för ett samtal.

Annons

Det är tisdag eftermiddag. Det visar sig bli ett samtal med mycket värme, många skratt och kanske framför allt, en snudd på familjär känsla. Det tycks inte finnas någon hierarki dem emellan, däremot en stark gemensam önskan att tillsammans skapa musik, att göra det glädjefyllt med förhoppningen att den glädjen och det engagemanget ska nå fram till oss, vi i publiken som kommer för att lyssna.

– Jag blev så glad när Jaime frågade om jag ville bli solist med orkestern, säger Victor.

Och Jaime kontrar:

– Victor är en fantastisk trumpetare. Det här är en orkester med många musiker som håller världsklass som solister. Och det vill jag visa publiken.

Vid den här konserten, i dag torsdag i Gävle, i morgon fredag i Hudiksvall, sitter Victor på sin plats i orkestern och spelar i symfonin, Dvoráks nionde symfoni "Från nya världen". Dessförinnan har han stått framför orkestern som solist i Hummels berömda och virtuosa trumpetkonsert. Det är helt unikt att en solist även sitter i orkestern under resten av konserten.

– Men Jaime frågade om jag kunde, och visst, det funkar, inga problem, säger Victor.

Det är mycket som Jaime Martín vill visa publiken med sin orkester. Han har nu varit konstnärlig ledare sedan 2012 och chefsdirigent sedan den här säsongens början. Men redan säger han att det känns som att komma hem när han möter musikerna. Och Victor nickar instämmande.

– Det är inte så lätt att veta hur saker ska utvecklas men det här samarbetet gör mig mycket lycklig. Orkestern har en klang som jag bara älskar. Och visst har vi gjort fantastiska konserter, säger han och får instämmande nickar från Victor.

Jaime kan inte låta bli att berätta vad solisten Gabriela Mentero sa mitt under repetitionen av Brahms första pianokonsert för en månad sedan. Hon blev plötsligt rörd och viskade på spanska till Jaime att hon blev så tagen över den värme som orkestern spelade med. Det trodde hon inte att en nordisk orkester var kapabel till.

Han berättar också att de solister och gästdirigenter som kommit till orkestern har varit lyriska. Inte minst Jaimes egen mentor, Sir Neville Marriner.

– Han går runt och berättar för alla vilken fantastisk orkester Gävle har. Och han vill komma tillbaka.

Och jag förstår att det här är litet av Jaimes taktik för att sätta Gävle Symfoniorkester på världskartan. Om berömda och högt aktade solister och dirigenter återvänder efter besök här och berättar så entusiastiskt, då kan det bara gå riktigt bra för orkestern.

Men det allra viktigaste, det är Jaime mycket noga med att betona, det är hemmapubliken i länet. Att vi ska känna stolthet över att ha en så fin orkester.

Kerstin Monk

Mer läsning

Annons