Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Detta är en annons
Annons

Lockar med dyr radonmätning

/
  • Så här ser en radonmätare ut.

Flera personer i Hudiksvalls kommun har blivit kontaktade av företag som erbjuder radonmätningar. Men kommunen gör exakt samma mätning, och det till en billigare kostnad.

Det var på fredag kväll som Olle Borgström blev uppringd av ett företag som försökte sälja radonmätningar.

– Jag blev mycket, mycket förvånad. De erbjöd sig att sätta upp en dosa för att mäta radonhalten. Sedan skulle resultatet analyseras och det skulle kosta omkring 500 kronor.

Han minns inte vad företaget heter, men han kontaktade Norrhälsinge miljökontor och fick veta att de utför liknande kontroller och det betydligt billigare. Men det som gjorde honom riktigt misstänksam var företagets marknadsföring.

– De gick ut med att de hade gjort provmätningar i området där vi bor och att radonhalten skulle ligga på mellan 20 000 och 50 000 becquerel, säger Olle Borgström.

Miljökontoret tar 170 kronor för två radonmätningar och påpekar att det generellt sett är bra att mäta radonhalten.

Flera personer har hört av sig till miljökontoret angående företag som vill sälja radonmätningar. En av dem uppgav att hon blivit uppringd av företaget Independia. Enligt Ulrik Rydstedt, vd för Independia Norr, utför företaget bland annat radonmätningar, radonbesiktningar och radonåtgärder. Enligt honom ligger normalpriset för en mätdosa på mellan 200 och 250 kronor och det behövs minst två för en godkänd mätning.

Att kommunen är billigare kan enligt honom bero på att de har miljömål att uppnå och därför subventionerar priset.

Han påpekar att Independia är ett seriöst företag och hänvisar till att det finns med på Strålsäkerhetsmyndighetens lista över ackrediterade företag, vilket stämmer.

Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons