Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna anmäls för djurplågeri

Två hundar och en katt blev lämnade utan tillsyn, och hämtades av polis och djurskyddsinspektör, en dag under förra vintern.

Annons

Djuren hade saknat mat och vatten en tid, och var i dålig kondition. Nu anmäls djurägaren för djurplågeri.

Vid inspektionen låg snön djup och orörd på fastigheten. Djurskyddshandläggarna fick, enligt rapporten, pulsa i mer än halvmeterdjup snö för att komma fram till huset.

Det låg mycket post i postlådan, och det fanns inga spår till huset eller hundgården. Inne i huset fanns en hund och en katt, som saknade såväl mat som vatten.

Ute i hundgården fanns en ensam hund, mycket mager och med uppdragen buklinje. Hundhuset som hunden hade tillgång till, var inspikat bakom tre brädor.

Djurskyddets bedömning blev att alla tre djuren har varit utsatta för lidande, och förklarar att de var magra och uttorkade, och att djuren som förvarades inomhus levde i misär i rum där golven var täckta av avföring och urin, och det luktade starkt av ammoniak.

De hade rivit ut diverse föremål ut skafferierna, och var utsatta för olika skaderisker i sin miljö. Den hund som vistades i hundgården hade inte tillgång till isolerad koja eller torr och ren liggplats, men hade åtminstone kunnat få i sig vätska genom att äta snö.

Djurskyddshandläggarna försökte nå djurägaren vid flera tillfällen under dagen, men fick inte kontakt med henne. Man beslutade att omedelbart omhänderta djuren. Djurskyddets lista över anmärkningar är lång, och anmärkningarna är allvarliga.

Veterinärbesiktningen av djuren bekräftar djurskyddets noteringar: det var magra, hungriga hundar, varav en betecknas som utmärglad. Katten var uttorkad och mager, och veterinärernas bedömning är att djuren har saknat mat och vatten under flera dygn.

Nu kommer alltså efterspelet, i form av en anmälan om misstänkt djurplågeri. Anmälan har lämnats in till polismyndigheten i Gävleborg

Annons
Annons
Annons