Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hudikbo får Säpo att rätta arkiv

I fjol pekades Hudikbon Marianne Ersson ut som agent för östtyska Stasi. Nu har Säkerhetspolisen meddelat att de har gjort en rättelse i sitt arkiv.

Annons

Det hela började i höstas, då forskaren Birgitta Almgren släppte boken Inte bara spioner. En kvällstidning lyckades snabbt identifiera flyglottan Marianne Ersson, trots att hon hade anonymiserats i boken och kallades agent Nr 6. I boken hävdas det att Marianne Ersson ska ha medgett att hon haft uppdrag för Stasi, Ministerium für Staatssicherheit.

Men det har hon aldrig haft, påpekar hon själv, och sedan boken kom ut har hon kämpat för upprättelse. Hon har bland annat läst sin egen akt hos Säpo och begärt ut uppgifter från Stasi-arkivet. Redan tidigare har Säpo skickat mejl till henne där det står att de inte hittat uppgifter i hennes akt om att hon skulle ha medgett uppdrag för Stasi, och nyligen kom alltså brevet där Säpo meddelar att man har infört en rättelse.

– Det tycker jag är jättebra att de rättar i arkivet, det lär ju vara ett unikt beslut, säger Marianne Ersson.

Det pågår en förundersökning mot Almgren om eventuellt brott mot tystnadsplikten.

– Det blir intressant att se vad som händer med det, jag tror att i slutet av april kommer Justitiekanslern att besluta om hon ska åtalas eller inte, säger Marianne Ersson.

Annons
Annons
Annons