Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dellens vågor i askgravlund

/

Sex församlingsbor är redan gravsatta i askgravlunden vid kyrkan i Bjuråker, och på söndagen invigdes den vid en gudstjänst i det fria.

Annons

Askgravlunden ska, när den är klar, bestå av nio cirkelformade planteringar med 15 gravplatser i varje. Just nu finns alltså en, som har en tillfällig plantering med de färger som även senare ska finnas där: blå salvia, blå pärlhyacinter, vita fingerborgsblommor och några mjuka tuvor med gammelrosa kattfot.

Planteringen ramas in med runda stenar från Bjuråkerstrakten, och genom planteringen löper en upphöjd stenformation som ska symbolisera Dellensjöarnas vågor.

– Askgravplatser är något ganska nytt, som har blivit väldigt omtyckt i Sverige. Det är inte lika anonymt som en minneslund, man har en gravrätt, man får en egen namnplatta, men det blir ingen egen plantering, förklarar kyrkoherde Lena Funge.

Planeringen har pågått i flera år, och i höstas hade församlingen kommit så långt att man kunde erbjuda de första gravplatserna i askgravlunden. Innan dess hade en delegation från Bjuråker-Norrbo församling gjort ett studiebesök i Motala, och man kopierade huvuddragen i det konceptet.

– Två cirklar till ska bli klara i sommar, och sedan fortsätter vi i Norrbo. Där ska det inte bli cirklar, utan en hästskoformad askgravlund. Vi börjar med en mindre halvmåneformad plantering, och sedan kan vi fortsätta utåt, säger Lena Funge.

Antalet traditionella jordbegravningar minskar i jämn takt över landet, även i Bjuråker och Norrbo. Minneslundar har växt fram i samma takt, och många tilltalas av tanken på att återgå till naturen, och med tiden glömmas bort, utan gravsten eller gravyr i en minnesbok.

– Men det har funnits behov av ett mellanting. I minneslunden får de anhöriga inte vara med vid gravsättningen, det blir helt anonymt. Några i kyrkorådet tyckte att en askgravlund skulle vara fint, och nu kan vi erbjuda det alternativet också, säger Lena Funge.

Maud Jonasson, som designar askgravlunden, är redan långt framme i planeringen av nästa cirkel. Den första ska få fleråriga växter planterade i sommar, och i den som förbereds nu ska det finnas en vattenspegel.

– Jag har inte gjort ritningen än, men jag ska i alla fall be någon gjuta ett fågelbad som ska fyllas med vatten, säger Maud Jonasson.

Askgravlunden invigdes alltså med en gudstjänst ute i det fria, och det var många besökare som kom för att vara med om händelsen. Solen kikade stundvis försiktigt fram medan sommarpsalmens alla verser steg mot himlen, där storspovarna stämde in i sången.

Annons
Annons
Annons