Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjejer backar upp tjejer

/
  • Tjejjouren premiärvandrade i Bollnäs i fredags kväll. Katarina Wissel, Frida Johansson och Hanna Andersson vill nå ut till så många som möjligt.
  • Det här är Tjejjouren!

Det är fredag kväll, ungdomsdisco på Tranan och mycket folk på stan. Unga barbenta tjejer i korta kjolar och toppar står och huttrar och fnissar.

Tre påpälsade tjejer stannar och pratar med några av dem, kollar läget lite och traskar vidare. Tjejjouren gör sin första kvällspromenad.

Annons

Det har alltid varit jobbig att vara ung. Men idag bombarderas framför allt unga tjejer från alla håll. Kraven på framför allt utseende och sexualitet rimmar ofta illa med ålder och mognad.

Det är svårt att vara vuxen utanpå och liten inuti. Föräldrar och skola säger en sak, omvärlden förväntar sig något annat.

- Klimatet är hårdare än någonsin, säger Frida Johansson, en av tre unga kvinnor i nybildade Tjejjouren i Bollnäs.

- Idag ska tjejerna exponera sig själva så himla tidigt, de törs inte säga nej. Grupptrycket är hårt, de ska vara smala, snygga, sexiga och ha pojkvän. Inte sällan är de destruktiva, många mår riktigt dåligt.

Hon är övertygad om att det finns ett stort behov av en särskild tjejjour. När allt yngre kvinnor började ringa till Kvinnojouren insåg de att det var hög tid. Karoline Wissel från Söderhamn har arbetat i Kvinnojouren där och fick i uppdrag att starta en verksamhet för tjejer i Bollnäs.

- De ringer om allt, det handlar om pojkvänner, föräldrar, mobbing, sexuella övergrepp, ja allting, säger Katarina.

- Man möter tjejer som gjort både det ena efter det andra, bara för att vara schyssta. De säger faktiskt så.

Något dygn efter deras första kvällspromenad genom Bollnäs träffar jag Tjejjouren i deras lokal på Ren. En ombonad, trivsam lokal med många sköna fåtöljer och soffor, bokhyllor och tidskrifter.

Katarina, Frida och Hanna Andersson är alla tre beväpnade till tänderna med kunskap, utbildning och argument. Och de är unga själva, det tror de är en fördel när unga tjejer söker kontakt.

- Tjejerna ska kunna identifiera sig med oss. Och vi finns för att lyssna och ge råd, eller helt enkelt bara prata en stund, säger Frida.

- Man behöver inte ha akuta problem för det. Men det är här vi måste börja. Här kan vi ventilera alla de här frågorna. Vi måste helt enkelt lära oss att backa upp varandra, det är superviktigt.

Tjejjouren har egentligen tre byggstenar. De är tillgängliga på stan när det är ungdomsdiscon, men de arrangerar också en tjejkväll i veckan på lokalen på Ren och de har en jourtelefon som är bemannad vissa kvällar i veckan.

- Vi fikar tillsammans, kanske spelar lite spel, tittar på film och tar upp olika teman. Men det är tjejerna själva som får bestämma, säger Frida.

Katarina och Hanna instämmer, det är viktigt att tjejerna får uppskattning.

- Man måste få känna att man duger, att man är bra som man är. Vi är ett stöd, vi behandlar inte. Men vi har kontakter med olika myndigheter, behöver någon av tjejerna hjälp så finns vi där, vi kan följa med om de behöver det stödet någon gång, säger Katarina.

 

Annons
Annons
Annons