Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Massor av fisk till påsk

/
  • Gun-Marie Jonsson gör i ordning nubbesalladen som innehåller potatis, matjesill, gräddfil, kaviar, majonnäs, gräslök och rödlök. Och så blir det dill och ägg som garnering.
  • Camilla Åberg skär sill till inläggningarna. Det handlar om mängder av sill.
  • Harriet Nordkvist har hämtat färsk strömming till kunden Göta Burgström som lägger in sin strömming själv till påsk.

Påskhelgen är en av våra riktigt stora mathelger. Och får man tro Gun-Marie Jonsson och Harriet Nordkvist på Ica Träffen på Ren så vill folk gärna ha sill och lax på matbordet till påsk.

Annons

Under påskveckan handlar vi svenskar för tjugo procent mer i dagligvaruhandeln än en "vanlig" vecka. Och skärstordagen är dagen då många storhandlar sin påskmat inför helgen. Det visar siffror från Handelns utredningsinstitut.

Gun-Marie Jonsson och Harriet Nordkvist har samma erfarenhet av skärtorsdagen. Vi träffar dem en dag i påskveckan, i charken på Ica Träffen på Ren i Bollnäs.

Gun-Marie Jonsson har jobbat på Ica Träffen sedan 1989. Hon gick i pension i höstas men har kommit in extra för att lägga in påsksillen. De gör egen lag till den sill som kommer färdigberedd till butiken. De koncentrerar sig på fyra sorter: senap, citron, lime och rom.

- Vi har valt ut de sorter som är mest populära. Det går åt mängder, säger Gun-Marie.

Vilken övrig mat köper folk till påsk?

- Till exempel lax, skaldjur, ägg, skinka, påskmust och godis, säger damerna.

Maten till påsk påminner över huvud taget om den som folk äter till jul, menar Gun-Marie Jonsson och Harriet Nordkvist.

 

Annons
Annons