Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett riktigt hundjobb

/

Hundar var från början hennes hobby, men är nu på väg att bli hennes jobb.
- Det är härligt att se hur glada de blir av att komma hit, säger Malin Jäder, som utbildar sig till hundtrimmare i Bollnäs.

Annons

Pudeln Molly har tagit plats på bordet. Tuss efter tuss av hennes svarta päls faller ner på golvet. En lammklippning ska det bli, enligt husses och mattes direktiv. Det finns 13 olika klassiska pudelfrisyrer att välja bland. Lammklippning, kort och jämn över hela kroppen, är en av de vanligaste.

- På våren händer det att någon ringer och vill ha vit päls att lägga ut till fåglarna i skogen, som de bygger bo av. Men oftast görs det ingenting av det som faller ner på golvet, säger Maria Modig och klipper bort en tuss till.

Maria Modig är uppfödare, och har klippt hundar i över 20 år. I snart fyra år har hon hållit till i lokalen på Odengatan. Sedan ett par år tillbaka utbildar hon även hundtrimmare. I november blev Malin Jäder hennes elev.

- Målet, och drömmen, att få driva ett hundtrim själv, säger hon.

Det tar i genomsnitt två timmar att trimma en hund. Det vanligaste felet hemmatrimmare gör är att bada hundarna med tovor i pälsen. Då blir tovorna tovade, precis som ull.

- Det är härligt att se hur glada hundarna blir av att komma hit, och känna hur gott de luktar när de går härifrån, säger Malin Jäder, som blev intresserad av hundtrimning efter att ha försökt klippa sin egen mellanpudel Frazze.

När hon fick veta att Maria ordnade ettåriga yrkesutbildningar för hundtrimmare, nappade hon direkt. Två dagar i veckan är hon på Marias hundtrim. Resten av tiden läser och övar hon hemma.

Annons
Annons
Annons