Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En enkel till Fröste, tack!

/

Minns ni Bollnäs gamla busstation? Ja, inte den allra äldsta i hörnet Järnvägsgatan–Trädgårdsgatan, utan "fortet" som låg ett stenkast från dagens bussterminal.
På bilden från 1980 har byggnaden bara något år kvar.

Annons

Annat var det den 7 september 1957 när busstationen invigdes under pompa och ståt av stadsfullmäktiges ordförande Bertil Norman. Flera chefer från SJ och Pressbyrån fanns också med.

En strikt funktionalistisk byggnad, med asfalt och refuger, skrev Ljusnan – som också framhöll att "Bollnäs baksida nu har blivit en av dess många framsidor".

Till superlativen tillfogade en av invigningstalarna att den nya stationen fått en snygg offentlig bekvämlighetsinrättning. Toan var så modern att den saknade motsvarighet i någon annan central miljö i staden.

Som chef för den nya busstationen utses det här året förste kontoristen vid SJ, Lars-Holger Röstlund.

Diskussionen om en ny busstation i Bollnäs hade börjat direkt efter kriget. En särskild kommitté för förberedelserna tillsattes redan 1945.

Men det dröjde alltså ytterligare 12 år innan byggnaden blev klar och kunde ersätta den trånga busstationen i kvarteret Framtiden.

Ytterväggar i aluminium ansågs lyxigt, men samtidigt ändamålsenligt. Egna biljettluckor, egen väntsal och – inte minst – en pressbyråkiosk förädlade det hela ytterligare.

14 busslinjer utgick från den nya busstationen. 2 000 resenärer passerade varje dag.

Annons
Annons
Annons