På helahalsingland.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Det våras för allergikerna

+
Läs senare
/

Pollensäsongen rycker allt närmare. Uppskattningsvis tjugo procent av svenskarna är drabbade av någon form av pollenallergi. För dem är våren ingen rolig årstid. Dessutom gör prognoser gällande att pollensäsongen riskerar att bli både lång och svår i år.

Av alla allergidrabbade i Sverige är 40 procent allergiska mot pollen (frömjöl). Det handlar oftast om pollen från lövträd - främst björk, al och hassel - samt gräs och gråbo. En del drabbade har besvär från tidig vår till sen höst eftersom växterna blommar och spricker ut vid skilda tidpunkter.

Pollenallergi drabbar framförallt tonåringar. Symtomen försvinner eller minskar ofta i övre medelåldern.

Erik Sundholm, distriktsläkare på Aleris hälsocentral i Bollnäs, kommer ofta i kontakt med pollenallergiker.

- Det stämmer att symtomen blir mer hanterbara över tid. Det är mycket ovanligt med debuterande pollenallergi efter 40.

Bra väder för pollenallergiker är regn. Gärna varje dag.

- En långsam väderutveckling underlättar för pollenallergikern. Det är då naturen "exploderar" som folk blir akut dåliga, det här märker vi tydligt på hälsocentralen.

Annars, säger Erik Sundholm, är det apoteket som blir första instans då besvären sätter in.

- Förr var många allergimediciner receptbelagda. Så är det inte i dag. Preparaten har blivit bättre och tablettbehandling hjälper för de allra flesta.

Allergi har blivit allt vanligare de senaste fem-tio åren.

- Rörelsen från det gamla och "skitiga samhället" till det kliniskt rena vi har i dag har kostat i form av fler allergiker, säger Erik Sundholm. Allt var verkligen inte bättre förr, men de som levde i det gamla industrisamhället hade i alla fall ett bättre uppbyggt försvar.

 • FAKTA

  Tips för dig som är allergisk:

  * Träna inte utomhus. När kroppen ansträngs ökar pulsen och volymen inandad luft till det flerdubbla. Luften innehåller pollen och pollenallergener. Ju mer du får i dig desto sämre

  * Vädra inte. Normalt är pollenhalten mycket låg inomhus. Ska du absolut vädra så gör det på natten eller tidig morgon

  *Häng inte ut tvätt. Pollen fastnar och följer sedan med in

  * Duscha husdjuren då de varit ute. Husdjur bär på ansenliga mängder pollen i pälsen

  * Vistas inte i närheten av träd du vet att du är allergisk mot

  * Följ pollenprognoserna över hur blomningen utvecklas och medicinera i tid. Avstå inte från medicinering - det kan leda till kraftiga allergiska reaktioner

  * Med hjälp av pollenprognosen kan du planera din vardag och anpassa din medicinering så att effekterna av allergin blir så reducerade som möjligt. Pollenprognosen kan vara din nyckel till ett rörligare liv

  * Stressa inte. Stress kan förvärra symtomen

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons