Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Synskadade kritiska mot länets bussfärder – vill ha tydligare utrop av hållplatser

SRF Gävleborg, ett distrikt i Synskadades Riksförbund, riktar nu kritik mot länet för att många bussar inte använder utropsfunktionen för hållplatser – då det är en tillgänglighetsfråga.

Annons
SFR Gävleborg vill att alla bussar använder utropsfunktionen, då det är en tillgänglighetsfråga.

Efter att Gävleborgs distrikt för de Synskadades riksförbund drivit frågan om utrop av hållplatser på länets bussar i 30 år, infördes funktionen av länet 2013. Sedan dess har samtliga bussar teknisk utrustning för att göra automatiska hållplatsutrop. Men under SRF Gävleborgs halvårsmöte antog medlemmarna ett uttalande som kritiserar hur väl denna funktion används.

Läs mer: X-trafik drar in busslinje mellan Utvik och Söderhamn – körs med taxi i stället

Organisationen menar att det ofta inte sker något utrop på bussarna eller att utropen inte används tillräckligt ofta. De påpekar att funktionen bör utnyttjas då det handlar om en tillgänglighetsfråga. Utan utropen kan inte personer med synnedsättningar åka med kollektivtrafiken.

Läs mer: Man hotade busschaufför i Söderhamn – greps av polis

Vidare skriver de i sitt uttalande att många förare skyller på att utrustningen inte fungerar, att andra passagerare störs av utropen eller att de inte kan styra över volymen på utropen. Men SRF Gävleborg vill se ett större ansvarstagande från förarna över tekniken och att samtliga förare ska vara utbildade i hur man hanterar utrustningen. I övrigt vill de även se att länet, vid nästa bussupphandling, inför utrop av bussens ankomst på själva hållplatserna.

Läs mer: X-trafik drar in hållplatser i Hudiksvall – för att förhindra nattliga bråk

Mer läsning

Annons