Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett helt osannolikt stort val

700 miljoner människor ska rösta under en månad på 4617 kandidater från 300 olika partier som ska väljas till 543 platser. Det görs med hjälp av 1,1 miljoner elektroniska röstmaskiner som används i 828,804 vallokaler.

Annons

Det är val i Indien. Och till det Indiska parlamentets underhus, Lok Sabha.

Till sin hjälp har den Indiska staten fler valarbetare än hela Sveriges befolkning. Det är så osannolikt stort att det är svårt att förstå.

Den första valdagen genomfördes i de regioner som jag besökte i höstas. På min resa passerade jag många, stora byar. Fattigdomen var enorm. Så också analfabetismen. Och bönderna använde jordbruksredskap som passade på historiska museet. Trots det var byarna jag passerade hyggligt utvecklade områden.

När jag var där var det lokalval. Megafoner monterade på flakmopeder, kameler eller cyklar var det vanligaste sättet att föra ut sitt budskap. Flaggor och affischer med kandidater fanns i varje hydda och skjul. Det enda som var modernt var mobiltelefonerna.

Indien har ett utpräglat personval.

Den kandidat som får flest röster i en region får platsen i parlamentet. Att vara näst bäst ger ingenting. Därför är kandidaterna lokalt mycket viktiga. Fattigdomen leder därför till stor korruption och mycket mutor. Något som också präglat hela den indiska statsapparaten under många år.

Valdeltagandet är dock högre bland fattiga än bland medelklassen. Men den nationella politiken har svårt att nå fram till de fattiga byarna där de allra flesta indier lever. Så har även reformerna som beslutas i Delhi.

Indiens utmaningar är lika stora som landet.

En fjärdedel av alla som är undernärda i världen finns i Indien. Ett land som skickar upp raketer till månen. BNP-siffror blir inte så rättvisande när skillnaderna är så stora i ett land. Allra minst för de fattiga.

Och det är just skillnaderna som är den största utmaningen i Indien.

Annons
Annons