Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det finns två sidor på ett mynt

/

Annons

Det finns för- och nackdelar med allt.

Fördelarna har genom åren varit många för Socialdemokraterna att samarbeta med LO. Miljarderna har rullat in, valarbetarna har varit många och medlemmarna har varit säkrade. Ett tag med kollektivanslutning. Nuförtiden frivilligt.

Som sagt, det finns alltid två sidor av ett mynt.

Att LO:s förtroendekris smittat av sig på Socialdemokraterna bevisades i helgens opinionsmätningar.

Två opinionsundersökningar visade att väljarstödet minskat rejält för Socialdemokraterna. Partiet sjunker som en sten, med som mest nio procentenheter. Visserligen är de dalande siffrorna en trend som funnits länge. Men AMF-skandalen har påverkat. Mest tack vare att Socialdemokraterna inte har tagit avstånd från skandalen.

Den moderna arbetarrörelsens frontfigurer, Mona Sahlin och Wanja Lundby-Wedin, håller nu tillsammans på att sänka rörelsen.

Wanja har samlat på sig så många uppdrag att de knappast går att räkna. Och än mindre att sköta. Och Monas oppositionssamarbete faller inte väljarna i smaken. Att Mona dessutom skyller de vikande siffrorna på Wanja gör inte saken bättre.

Nu är Moderaterna Sveriges största parti. Och alliansen leder över oppositionen. Det har inte hänt sedan oktober 2006, alltså strax efter förra valet.

Visserligen är det långt till nästa val. Men det är en rejäl seger för en sliten regering.

Opinionsframgångarna för allianspartierna beror inte bara på Wanja Lundby-Wedins misstag. I krig och kris brukar människor sluta upp kring dem som styr. Så även denna gång.

För LO var opinionsmätningarna droppen som fick bägaren att rinna över. Ett snabbinkallat telefonmöte hölls i går eftermiddag med LO:s ledning. Efter det meddelades att Wanja Lundby-Wedin avgår ur AMF pensions styrelse.

Visserligen ett bra beslut. Men som oppositionen brukar säga; för lite och för sent.

Och inte tillräckligt för att återupprätta förtroendet.

Kanske tycker LO:s ledning samma sak. Mötet som avbröts i går eftermiddag ska återupptas idag.

Så kanske håller borgen på att rasa, trots allt? Gårdagens besked visar att LO och Wanja Lundby-Wedin är satt under starkt tryck. Beskedet om hon skulle stanna kvar i styrelsen för AMF-pension var tänkt att meddelas efter påsk. Det kom redan igår.

Men oavsett vad som händer måste både regeringen och oppositionen titta närmare på sina opinionssiffror. Socialdemokraternas siffror har dalat under en längre tid.

Inte ens för regeringens partier är de nya opinionssiffrorna oproblematiska. I en av undersökningarna hamnar både Centern och Kristdemokraterna utanför riksdagen. I den andra bara Kristdemokraterna. Oavsett vilket så hotar detta en framtida borgerlig regering.

Så medan Socialdemokraterna och LO diskuterar vem som sänker vem måste de borgerliga partierna på allvar börja fundera på om de fyra partierna faktiskt hotar en framtida borgerlig regering.

Med två av fyra utanför riksdagen blir det ingen ny borgerlig regering. Och eftersom väljarna verkar vilja ha borgerlig politik men inte fyra partier, så kanske partierna ska fundera över att fortsätta driva sin politik - men med ett parti.

En önsketanke – men ändå.

Annons
Annons