På helahalsingland.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

De nya nybyggarna

+
Läs senare
/

Högt uppe på Tistronvägen har Anna Kilström och Jens Persson låtit bygga familjens nya hem. En villa om 165 kvadratmeter med milsvid utsikt och skogen bakom knuten. Och barnfamiljer i många av grannhusen. – Joel och Mira har alltid någon att leka med, säger Anna Kilström.

De älskar lugnet på Tistronvägen. De stortrivs med att slippa trafik, och att kunna gå raka vägen ut i skogen. Det säger både Anna Kilström och Bea Tannerstål.

Vi träffar Anna och Bea, och Annas granne Petra Callmyr, när vi besöker Tistronvägen en dag i maj. Vi är nyfikna på de nya nybyggarna, och på deras hus som ligger så ljust och vackert på höjden.

Området har tidningen tidigare berättat om, då kommunen för några år sedan sålde ut tomter för en krona styck på först Slånbärsvägen (som ligger strax nedanför) och sedan också Tistronvägen.

Anna Kilström och Jens Persson var bland de första som köpte en enkronastomt på Tistronvägen. De bodde då i ett eget hus på Hamrevägen.

- Det var stressigt med trafiken längs Hamrevägen. Dessutom är jag uppvuxen på Smultronvägen och ville tillbaka till Björktjära, säger Anna.

matsalsbord i den två år gamla villan på Tistronvägen. Solen glänser i den lena ekparketten, och bakom oss, vid de två vackra fönster som sträcker sig från golv till tak, har fyraåriga Mira ordnat picknick med vindruvor och leksaker. Hon är klädd som prinsessa den här dagen.

På övervåningen leker åttaårigare Joel med jämnåriga Lovisa Tällberg och Ebba Lundh.

Anna är mycket nöjd med huset, och med familjens liv på Tistronvägen.

- När jag kommer hem från jobbet känner jag att jag verkligen trivs.

De valde Anebyhus, och ett hus som de kunde utforma på egen hand. Det var i stort sett bara de bärande delarnas placering som inte gick att påverka.

- Och vi lät lokala snickare göra en stor del av jobbet. Det tog ett halvår och fungerade jättebra, säger Anna.

Det enda hon saknar idag är en större klädkammare.

Huset har sex rum och kök och är byggt i ett och ett halvt plan, på betongplatta. Genomgående ekparkett, förutom klinkers i hall och våtutrymmen, öppen planlösning mellan kök och vardagsrum, en stilren, luftig trappa upp till övervåningen.

Huset värms upp med hjälp av en frånluftsvärmepump med återvinning, och fjärrvärme som stöd vid "toppar". I vardagsrummet finns också en braskamin.

Huset kostade i sig 1,8 miljoner, berättar Anna när vi frågar om priset. Hon får också frågan om de tänkte särskilt på att använda miljövänliga material till huset.

- Vi tänkte mer på att det skulle vara naturliga material som sten och trä, säger Anna.

Bea Tannerstål och Peter Larsson. De köpte också sin tomt för en krona och flyttade in i stort sett samtidigt som Kilströms.

De hade funderat på andra tomter, bland annat en som låg längre ner i området. Men när de fick chans att köpa den här tomten, som har det högsta läget och skog precis bakom, då slog de till.

Bea och Peter valde en Smålandsvilla, ett nyckelfärdigt hus, arkitektritat även det, med en planlösning som föll dem väl i smaken. Huset sattes upp mycket snabbt.

- Vi flyttade in fjorton dagar efter att det hade levererats, säger Bea.

Planlösningen var klar redan i förväg, men tapeter, färg och andra detaljer valde de själva. Dämpade färger, stilrent och lugnt.

- Så här i efterhand kan jag tycka att vi kanske kunde ha tagit ut svängarna lite mer, säger Bea och skrattar.

De har medvetet valt ett mer traditionellt hus. Ljusgul träfasad, inga trendiga höga fönster eller sneda vinklar.

- Vi tror att den här stilen står sig, säger Bea.

fjärrvärme, dessutom har de braskamin i vardagsrummet.

Baksidan av huset vetter mot skogen och här kan de bokstavligen talat kliva rakt ut i naturen. Bea, som flyttade hit efter åtta år i en lägenhet på Gärdet, njuter i fulla drag.

Hon njuter också lite extra av tvättstugan.

- Tidigare bodde vi på tredje våningen och hade tvättstuga i källaren i huset intill. Vilken skillnad mot hur vi har det nu!

Bea räknar med att deras hus, när även övervåningen är inredd och klar, kommer att ha kostat runt två miljoner kronor. Då räknar hon in alla kostnader de har haft, från bygglov till iordningställd trädgård, inklusive färdigt dubbelgarage.

Längs Tistronvägen hittar man hus av skilda slag och det visar sig att här finns en mängd hustillverkare representerade. Petra Callmyr och Daniel Göransson valde ett Borohus i ett plan. Huset ser inte så stort ut men inuti är det rymligt, ljust och högt i tak, och har spännande planlösning.

Längs ena väggen i det ena vardagsrummet sträcker sig en världskarta i relief. Denna tapet är Petra mycket nöjd med.

- Men det är jättesvårt att välja tapeter och färg när man bara har en ritning att titta på, säger hon.

oss en titt på det Älvsbyhus som Geir Belden och Ann-Sofie Nordlund just nu låter sätta upp på Tistronvägen

Ena dagen finns bara grunden, och nästa dag står huset där! Det dröjer en vecka innan tak och allt är på plats, men vi får stiga in redan den här första dagen och Geir visar runt. Köket är redan monterat och vattnet inkopplat!

Huset kommer att innehålla sex rum och kök, är byggt i ett och ett halvt plan, och blir totalt 180 kvadratmeter.

 

 • Beas goda råd

  Bea Tannerstål ger bland annat följande råd till andra nybyggare:

  "Välj tomt innan ni väljer hus. Annars är det inte alls säkert att huset matchar tomten.

  Tänk på att huspriset är avskalat. Sedan tillkommer massor av kostnader, för exempelvis bygglov, anslutningsavgifter, grund, garage och trädgård. Vi fick veta allt det där av vår säljare, och när bygget var klart hade vi till och med pengar över.

  Ta höjd när det gäller räntorna, så du vet att du klarar dig även om räntorna stiger."

 • Tomter

  Mellan 2003 och 2006 sålde kommunen tomter på Slånbärsvägen för en krona, och så småningom också på Tistronvägen. Anledningen till reapriset var att bostadsbyggandet i det redan påbörjade området hade stannat av.

  Idag är 13 tomter på Tistronvägen och 15 på Slånbärsvägen bebyggda. 19 tomter är fortfarande lediga, varav 9 på Tistronvägen. 3 tomter på Tistronvägen är bokade men ännu inte bebyggda.

  En tomt i Bollnäs tätort kostar idag 90. 000 kronor, oavsett läge eller storlek. Priset för att ansluta sig till vatten och avloppsnätet varierar något beroende på tomt, men kostar cirka 55.000 kronor.

  Det finns idag också några lediga tomter längs Norrlandsvägen, en på Lasarettsvägen samt en på Staketvägen på Granberg. För den sist nämnda tomten krävs dock fastighetsbildning. För tillfället står efterfrågan på kommunala småhustomter still.

  Idag byggs det bland annat också nytt på privat mark vid Edstuga strand.

  Källa: Bollnäs kommun.

 • Liten ljusning

  Jan Stark, försäljare av Älvsbyhus i Gävleborg och Dalarna, berättar att företaget i höstas märkte av finanskrisen. Detta gällde hela landet.

  Men i februari och mars i år sålde Älvsbyhus fler hus än under samma period förra året, och i april har man slagit säljrekord.

  - Vi ser en skör men positiv trend, säger Jan Stark.

  Han menar att folk har blivit mer prismedvetna genom krisen och efterfrågar billigare hus.

 • Unga boende

  På Tistronvägen och Slånbärsvägen på Västra Björktjära bor totalt 99 personer idag. 40 av dem är mellan 0-19 år, 42 mellan 20-44. 13 personer är mellan 44-59 år, 4 personer är mellan 60-79. Här bor inte en enda person över 80 år.

Annons
Annons
Annons
Dela
Annons