Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra lagändring för barn och unga

Annons

Snart blir det kriminellt att kontakta barn på Internet i sexuellt syfte. Den 1 juli i år sker en lagändring, som innebär att ett nytt brott med benämningen ”kontakt med barn i sexuellt syfte”införs i brottsbalken.

Bakgrunden är att Internet har skapat helt nya möjligheter till kontakter mellan människor. En fenomenal teknik som gjort världen mindre och gett oss stora möjligheter att få information och också nå varandra var vi än bor!

Samtidigt går det inte att blunda för att användningen av Internet också är förenat med risker, det gäller särskilt för barn. Det förekommer till exempel kontakter mellan vuxna och barn på Internet i sexuella syften, kontakter som riskerar att leda till att barn träffar personer som utsätter dem för sexuella övergrepp.

Syftet med regeringens förslag är därför att ytterligare förstärka det straffrättsliga skyddet för barn mot att utsättas för sådana övergrepp.

Det gäller kontakter som är gjorda via Internet, men bestämmelsen är teknikneutral. För även om behovet av kriminalisering i första hand har varit motiverat av kontakter genom Internet kan den också tillämpas vid exempelvis kontakter per telefon eller kontakter som sker i samband med fritidsaktiviteter eller familjeumgänge.

Att begå ett sexuellt övergrepp mot ett barn under 15 år är naturligtvis redan straffbart. Det nya med regeringens förslag är att det också blir straffbart att bestämma träff med ett barn (under 15 år) om syftet med mötet är att begå ett sexuellt övergrepp mot barnet, och den vuxne därefter gör något konkret som visar att han eller hon står fast vid sin avsikt att träffa barnet för att begå ett övergrepp, till exempel bokar ett hotellrum eller köper en tågbiljett till barnet.

För alla barn och ungdomars skull är vi glada över denna lagändring.

Vi hade gärna sett att man samtidigt tillåter poliser att medvetet provocera fram brott på nätet. Förhoppningsvis kommer ett sådant förslag i någotsånär nära tid.

Genom att ge polisen stöd i lag skulle vi kunna få fart på detta extremt viktiga arbete.

Magdalena Andersson

Ordförande Moderatkvinnorna

Ziita Eriksson

Ordförande Moderatkvinnorna Gävleborgslän

Annons
Annons