Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Erika Åberg är expert i SVT:s "Det sitter i väggarna" – följ med in till hennes hem i Lågbo

Erika Åberg är byggnadsvårdsexpert i SVT:s program "Det sitter i väggarna".
Man skulle kunna tro att hon är sträng när det kommer till att blanda stilar från olika tidsepoker, men det är faktiskt tvärtom. Hemma hos Erika råder en harmonisk kompott av linoljemålad pärlspont, glad funkis, jugend och art deco.

Annons

Det doftar linoljesåpa när man kliver över tröskeln hos familjen Åberg. I hallen möts man av linoljemålad pärlspont. Det lantliga funkisköket har såpskurade breda golvtiljor. Det ombonade biblioteket inbjuder till läsning framför kakelugnen. Och vardagsrummet är elegant art deco-inspirerat. Det är som att förflyttas ett antal decennier bakåt i tiden.

– När vi flyttade hit var det mesta dolt under plastmattor och masonitskivor, men vi har under årens lopp plockat fram husets historia, säger Erika Åberg.

Se också: ”Svenska fjäll är inne” – se de lyxiga husen i fjällen som kostar mångmiljonbelopp

Hemma hos Erika Åberg.

PLUS: Så mycket kostade grannhuset – här är de senaste fastighetsaffärerna i din kommun

Erika Åberg blev ett känt ansikte när hon tillsammans med historikern Christopher O’Reagan besökte gamla hus i det uppskattade programmet Det sitter i väggarna. Nu är de i full färd med att spela in den tredje säsongen.

– Det är helt fantastiskt att få det förtroendet att få klampa in där med ett helt filmteam. Det blir nya utmaningar med olika tidsepoker, olika material och funktioner. Och sedan blir jag så glad när de blir nöjda. Det bara lyser i ögonen på dem när de får den lilla hjälp som jag kan bidra med och att de får historiken som ger deras väggar och tak kött och blod, de får veta vilka som har bott där tidigare och deras öden.

Inspelningarna kommer att pågå fram till mitten av juli och innebär att Erika är hemifrån i långa perioder. Sin lediga tid tillbringar hon helst på gården i Lågbo, mellan Gävle och Hedesunda.

Huset byggdes 1911 men byggnaden är troligen från 1800-talet och flyttades från Hedesunda till Lågbo för att bli hem åt det nygifta paret Catharina och Carl-Fredrik.

Läs också: Varsam renovering gav pris till Sammilsgården – rustad med snickerier från Hälsingland

– Mitt hem betyder mycket, delvis för att jag flyttade runt mycket när jag var liten och under studietiden. När vi flyttade hit kändes det som om jag hade landat. När jag kommer hem och öppnar bildörren hör jag fåglarna och naturen. Lugnet och upprymdheten över att skapa med mina egna händer är fantastiskt härlig.

Björn och Erika träffades 2006 och blev blixtförälskade. Redan efter två månader bestämde de sig för att flytta ihop och husletandet inleddes. Erika ville egentligen köpa en funkisvilla medan Björn drömde om en herrgård från 1700-talet. Kompromissen fick bli en lantlig gård från 1911.

Väldigt lite av husets ursprungliga utseende fanns kvar, men det avskräckte inte paret. Erika och Björn såg husets potential.

– Huset var omålat och fuktskadat med ett fult, rostigt plåttak. Men jag föll för den vildvuxna trädgården med alla dess äppelträd och rabatter.

Salen eller vardagsrummet har en mullvadsgrå tapet med svarta detaljer och röda blommor. Den heter Katarina och är en nytillverkning av en tapet från 1920-talet.

Läs även: Pontares gamla lya har blivit populärt vandrarhem: ”Många är intresserade av huset”

De satte upp en långsiktig plan för renoveringen och har gjort ett mastodontjobb. Tillsammans har de varsamt rustat huset med återvunna och tidstypiska material och metoder. Det mesta har de gjort själva.

Bottenvåningen har de försökt återställa till ursprungligt skick, men övervåningen har fått en ny planlösning. Där fanns tidigare mycket förvaringsytor, som nu har blivit badrum, arbetsrum och två barnrum.

– Under hela tiden som vi har bott i huset har det varit renoveringskaos i ett eller flera rum. Restaurerar man ett rum får alltid ett annat fungera som byggverkstad. I sommar blir det elva år sedan vi flyttade in och det är först nu som vi börjar känna oss färdiga med renoveringen, säger Erika Åberg.

Björn och Erika har lagt ned mycket tid och möda på att återskapa ett lantligt funkiskök. I köket har de såpskurade golv.

Huset är på ungefär 100 kvadratmeter och här samsas art deco, jugend, funkis och en lantlig hemtrevnad. Varje detalj och kulör är omsorgsfullt utvalda och skapar en enhetlig och hemtrevlig känsla. Lite varstans har Erika också skapat små blickfång och vackra stilleben.

– Jag tycker att olika tider och stilar kan få mötas.

Läs mer: Röd stuga med glasveranda och snickarrum – Hälsinglands mest klickade bostad

Erika Åberg är en hejare på att skapa fina stilleben. I vardagsrummet har hon gjort ett i art deco-stil.

Det sitter en hel del i väggarna även hemma hos Erika Åberg.

– Vi har fått reda på en hel del tack vare snälla grannar som kommit med foton och berättelser. Man får ett hum om dem som bott här tidigare. När vårt hus byggdes rullade man hit med häst och vagn, inte bil.

Huset byggdes troligen i mitten på 1800-talet, men det har stått på den nuvarande platsen sedan 1911. I början av förra sekelskiftet förälskade sig dottern på en större gård i trakten i en dräng. Det nygifta paret, Catharina och Carl-Fredrik, köpte sig en bit mark och satte upp en timrad stuga. Ladugården och uthusen byggdes till så småningom. Paret adopterade en pojke, Carl-Erik, som senare tog över gården när han gifte sig på 1940-talet. Det äldre paret flyttade då upp på övervåningen, och där bodde de resten av sina liv.

Läs även: Plats för både yoga och pyssel – hemmet är radioprofilen TullaMajas ide

När sonen i huset skulle gifta sig på 1940-talet gjorde Carl-Fredrik snyggt i huset genom att sätta masonitplattor på spegeldörrarna. När Erika och Björn gifte sig 2007 valde de att göra fint genom att ta bort plattorna igen. Noteringarna finns på badrumsdörren på bottenvåningen.

Björn och Erika har satt sin egen prägel på huset och skapat ny historia. 2007 gifte de sig i trädgården under äppelträden. Och de har fått två barn: Milton, åtta år, och Eleonora, fem år.

– Det tog tio år att få ordning på den här kåken. Jag är nöjd med att vi orkat renovera i tio år och följt vår plan. Att orka fortsätta och bo i byggdamm under så många år, är svårare än själva hantverket, säger Erika.

Läs också: Hon stortrivs i huset som är flyttat från en annan plats: "Har redan hunnit göra om flera gånger"

Det mysiga biblioteket har Björn och hans pappa platsbyggt.

Under utbildningen till byggnadsantikvarie på Gotland fick Erika prova på olika hantverk inom byggnadsvård. Något hon har fått praktisera i sitt eget hus.

Vad är ditt främsta tips till andra familjer som renoverar?

– En av de främsta missbedömningarna som folk gör är att det ska bli klart på kort tid. När det har gått ett år och man är fortfarande inte klar och pengarna börjar ta slut då riskerar man att bli osams och ge upp. Man får ta sig tid att restaurera och dela på uppgifterna, ofta är det mannen som restaurerar medan kvinnan tar hand om barnen. För vår del har det gått bra att dela på uppgifterna och byta. Jag skulle aldrig ha orkat annars. Utslaget på tio år har man bara restaurerat i fem år då.

Fotnot: Till hösten kommer den tredje säsongen av Det sitter i väggarna att sändas i SVT.

PLUS: Nicklas Nybergs lyxlägenhet – 170 kvadrat med extra allt: "Ingenting är gjort av en slump"

Erika tycker om att skapa blickfång av gamla fina föremål.

Båda badrummen har gjorts av återvunnet material. I badrummet på bottenvåningen finns en högspolande wc. Huset byggdes år 1911 och badrummet byggdes exakt 100 år senare.

Uppe på övervåningen har Erika sitt hemmakontor. Där var tidigare ett badrum med ett pyttelitet fönster.

I det gamla köket på övervåningen finns både köksinredning och vedspis kvar, även om rummet nu fungerar som sovrum.

Tavlorna har Erika köpt på loppis.

Bottenvåningen har de försökt att återställa till ursprungligt skick.

Till och med träningsredskapen är antika hemma hos Erika Åberg.

Toaletten på övervåningen är gjort av återvunnet material.

Pärlsponten är målad med linoljefärg.

Annons

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!