Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att tala med kluven tunga

Annons

Besparingens vindar blåser med allt högre styrka över vår kommun.

Det gäller nu mer än någonsin att tydligt prioritera hur vi fördelar den offentliga kakan.

Ställt utom allt tvivel är att vi i första hand måste värna våra lagstadgade åtaganden, det vill säga att erbjuda våra barn och ungdomar en förskola och skola där kvalitén inte får tillåtas bli lidande . Att våra äldre får en värdig vård och omvårdnad på ålderns höst och att alla andra som har behov av samhällets stöd får känna att de får vad de behöver för ett värdigt liv.

För oss folkpartister är dessa frågor mycket centrala. Andra partier kan ha andra värderingar men vårt liberala uppdrag är att i första hand slå vakt om dessa verksamheter.

Den senaste tiden har det blivit mycket tydligt att vi prioriterar olika saker i olika partier i kommunen. Vi vet alla att man inom skolan haft mycket svårt att nå upp till kravet på en budget i balans, varför Barn- och utbildningsnämnden redovisade ett underskott på 4,3 miljoner kronor förra året.

Från folkpartiet hade vi i fullmäktige föreslagit att de skulle kompenseras med tre av dessa miljoner och endast ta med 1,3 miljoner i en ryggsäck till innevarande år. Vi ville i stället bland annat göra besparingar på den politiska organisationen med ca i miljon. Socialdemokraterna med sina stödpartier centern, moderaterna och kristdemokraterna sa nej.

Vid kommunstyrelsens sammanträde senare i veckan skulle det fattas beslut om ytterligare besparingar och socialdemokraterna med stöd av centern och moderaterna klubbade än en gång igenom nya besparingar för Barn- och utbildningsnämnden på ytterligare 3,2 miljoner kronor.

Oppositionspartierna (FP, V och SVP) föreslog en neddragning på 1 miljon på politikerarvoden och partistöd samt ytterligare en dryg miljon rörande kommunstyrelsens förvaltning.

Allt tal från ledande företrädare för olika partier om att man är beredd att spara även på den politiska kakan är ju inget annat än ett spel för galleriet.

I omröstningen om det konkreta förslag som faktiskt skulle innebära en sänkning av ersättningar och arvoden så röstar socialdemokrater, centerpartister, moderater och kristdemokrater nej.

 

Folkpartiets fullmäktigegrupp

Ingrid Hammarberg

Leif Jonsson

Jan Karlsson

Annons
Annons