Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders Eklunds skapar osäkerhet

Annons

I lördags var det Earth Hour, en timme då många miljoner människor över hela världen släckte ned belysningen som en symbolhandling för att skapa opinion inför FN:s klimatkonferens i Köpenhamn i höst och påminna oss själva om klimatfrågan.

President Barack Obama gick samma dag ut med en inbjudan till ett förberedande samtal inför klimatkonferensen och Anders Eklund, politisk chefredaktör på Hälsingetidningar skrev en krönika med rubriken Vad ska man tro om klimatet?

Utan någon annan jämförelse mellan Barack Obama och Anders Eklund kan man ändå fundera kring val av tidpunkt och budskap. För Obama var det symboliskt viktigt att bjuda in på samma dag som Earth hour. Även Anders Eklund var naturligtvis medveten om vad som hände den dag han skrev sin krönika om klimatet.

Som opinionsbildare kan man välja vad man vill bidra till. Vi står inför en oerhört stor omställning där våra politiker måste få opinionsstöd för att våga ta nödvändiga beslut. Samtidigt behöver vi som medborgare få kunskap och motivation för att stödja dessa beslut och göra de livsstilsändringar som mer står i samklang med jordens förmåga att bära oss. Dessa förändringar gäller både klimatfrågan och många andra områden där vi för närvarande inte lever på ett hållbart sätt.

Anders Eklund väljer en annan väg. Han väljer att skapa osäkerhet och ifrågasätter om det behövs några åtgärder mot klimatförändringarna. Han raljerar om "bilar och andra otäckheter". Han varnar för risken att vi tar på oss "miljöprofeternas tagelskjorta alldeles i onödan". Det budskap som lyser igenom i Anders Eklunds krönika är: Var lugna, ta inte hoten så allvarligt. Det finns inga hundraprocentiga bevis.

Alltid finns det någon vetenskapsman som säger det vi vill höra så vi inte behöver ändra på något. President Bush ifrågasatte om det fanns några miljöproblem och slog fast att ingen åtgärd fick hota "the american way of life".

Ett bättre alternativ är att konstatera att det är nu vi har möjlighet att agera för att avvärja en klimatförändring som kan få förödande konsekvenser för oss själva och framförallt för framtida generationer. Vad säger vi annars till våra barn och barnbarn i framtiden? Att vi inte ville riskera att ta på oss "tagelskjortorna" i onödan?

Lennart Renöfält

Marmaverken, pastor i Svenska Missionskyrkan

Annons
Annons